MAX OSD tekst generator voor ATV

Inleiding
Ik liep tijdens ATV steeds weer tegen het probleem aan om op een eenvoudige wijze snel even wat tekst in beeld te kunnen zetten. Hiervoor had ik al diverse OSD generators geprobeerd. Vaak hebben die een heel fancy menu, maar in de praktijk bleek wel dat het steeds weer een tijdrovende klus was om die tekst te wijzigen en naar smaak aan te passen. Veelal werd er gewerkt met drukknopjes die je dan weer herhaaldelijk in moest drukken. Ook hadden bepaalde toetsen weer dubbele functies wat vaak tot frustratie leidde.

Op zoek naar een goede OSD chip kom je de bekende IC’s tegen, waaronder ook de STV serie. Helaas zijn die chips al langere tijd uit productie en schieten de prijzen van restanten omhoog. In mijn zoektocht kwam ik een IC tegen van Maxim. Dit is een monochrome OSD generator. Helaas wel in TSSOP behuizing, wat voor de minder ervaren soldeerder tot problemen kan leiden. Deze chip had precies wat ik nodig had. Eenvoudige aansturing via een SPI bus, ingebouwde sync generator en als extraatje een stukje vrij programmeerbare eeprom, waarin je dus zelf getekende karakters kunt plaatsen. Helaas ontbreekt wel een functionaliteit zoals groter lettertype en is de achtergrond indien er geen video wordt aangeboden niet mooi blauw, maar grijs.

Al enige tijd werk ik met rotary encoders. Ze zijn vaak veel praktischer als drukknoppen (zie bv. De iPod) en met slechts één rond gat te plaatsen. Het idee was geboren en vrij snel ook uitgewerkt.

Software
Om zo min mogelijk componenten te gebruiken heb ik ervoor gekozen geen externe eeprom te gebruiken voor het opslaan van de geprogrammeerde teksten. Hierdoor heb ik het geheugen moeten beperken. Met de huidige software kun je 8 regels van 30 karakters programmeren (8×30 = 240 bytes). Dit komt mooi uit met de interne eeprom van de 12F683 (256 bytes). Je kiest simpelweg door aan de rotary te draaien het te wijzigen karakter (karakter gaat knipperen, of bij lege plek zie je een knipperende cursor) en drukt op de rotary. Nu kun je door het draaien aan de rotary encoder het gewenste karakter kiezen. Nogmaals drukken en je slaat het nieuwe karakter op.

Wil je een leeg scherm? Houdt dan de rotary encoder ingedrukt tijdens het aanbrengen van de spanning en alle gegevens zijn gewist.

Als extraatje heb ik enkele karakters toegevoegd waarmee je op een eenvoudige manier kadertjes om een tekst kunt plaatsen.

Hardware
Het hart van deze OSD generator is gevormd rond de MAX7456 OSD generator. Dit is een 28 pens TSSOP IC. Je kunt deze eenvoudig krijgen via je lokale elektronicaleverancier of bijvoorbeeld via Ebay. De prijzen kunnen behoorlijk variëren. Indien je er geen morele bezwaren tegen hebt zou je het IC zelfs gratis kunnen krijgen bij Maxim middels de free sample service.

De MAX7456 wordt aangestuurd door de 12F683 van Microchip. Dit is een kleine 8 pens microcontroller. Deze dient uiteraard wel van de juiste software te worden voorzien. Ook is het noodzakelijk om eerst de extra kader karakters te programmeren. Een .hex bestand hiervoor is bijgesloten. Tot slot is er als extraatje een LED aangebracht welke oplicht wanneer er een videosignaal wordt aangeboden. Door de eenvoudige opzet is het printje vrij klein gebleven, slechts 57x31mm.

Zelfbouw
Uiteraard is het leukste om dit zelf te bouwen. Indien je zelf gaat etsen is het wel belangrijk dat je alle via’s aanbrengt, zodat er op de juiste plaatsen een goede massa is. Je kunt het ook uitbesteden, de gerbers zijn bijgevoegd.

Versie 1.10
In versie 1.10 zijn de volgende zaken aangepast:

  • Onderste rijen 1 positie naar beneden geplaatst, zodat onderste gedeelte van het beeld ook kan worden gebruikt
  • Verticale offset gecalibreerd
  • Wanneer de push-button voor meer dan 3 seconden ingedrukt wordt zal de OSD verdwijnen. Na een reboot of nadat je de rotary opnieuw indrukt wordt deze weer zichtbaar.

Versie 1.30
In versie 1.30 is een extra karakter toegevoegd, in de originele karakterset is de punt (.) niet in het midden uitgelijnd, deze punt is als extra karakter toegevoegd.

In november 2018 heb ik het design opnieuw gemaakt in Eagle, daarbij ben ik overgegaan op full SMD.

Downloads
Schema (nieuw model)
– Gerbers (nieuw model)
– Schema, software en printlayout (oude layout)
Software v1.00 (NTSC)
Software v1.30 (PAL)

Links
Dit artikel is ook gepubliceerd in CQ-TV 246 van de BATC (Engeland)
Dit artikel is ook gepubliceerd in de ATCO Newsletter #32 (USA)
Dit artikel is ook gepubliceerd in Electron augustus 2013 (NL)