B3Z 400mW 13cm WFM/ATV Stuurzender v2

De huidige B3Z 13cm WFM/ATV zender is al weer een tijdje geleden ontworpen. De afgelopen jaren zijn er nogal wat zaken veranderd. Bepaalde onderdelen zijn nauwelijks meer leverbaar of uit productie en als gevolg van de nodige ervaring die ik de laatste jaren heb opgebouwd heb ik tal van verbeteringen doorgevoerd.

Dit ontwerp is wederom gebaseerd op het gebruik van een kant en klare VCO. Er is wel gekozen voor een ander type PLL, net zoals bij de 70cm variant is gebruik gemaakt van een ADF4118 i.c.m. TCXO.  De hele schakeling is een stuk rustiger dan het vorige ontwerp, de in-modulatie en in-band faseruis is een stuk lager. Het kantelpunt van het loopfilter zit op 10Hz.

Na de VCO zitten twee trappen, de laatste is schakelbaar via de microprocessor.

Aangezien het loopfilter een erg lage kantelfrequentie heeft is het lastig om een betrouwbare lock-detect te verkrijgen vanuit het PLL. Hier is een oplossing voor gevonden. In eerste instantie wordt er gewacht totdat er in ieder geval 1x een lock detect vanuit de PLL wordt doorgegeven naar de microcontroller. Daarna wordt de regelspanning gecontroleerd met behulp van een ADC. Indien er plotseling een te grote afwijking wordt vastgesteld, zal dit een unlock opleveren, waarna de hele cyclus van de lockdetect opnieuw wordt uitgevoerd.

Ook is het mogelijk om een coax-relais aan te sturen. Deze wordt na een lock-detect ingeschakeld, de laatste trap in de B3Z gaat dan 200ms later RF geven.

Er is ook een jumper aanwezig, hiermee kan worden gekozen voor ATV of WFM.

Let op: Bij gebruik van WFM is het verstandig om de PLL check in het servicemenu op OFF te zetten. Dit kan in sommige situaties anders een hinderlijke piep opleveren/

Korte handleiding

Rotary draaien: Kies gewenste frequentie
Push kort: Nieuwe frequentie bevestigen en afstemmen, of stapgrootte wijzigen naar 1MHz
Push lang: Schakel de zender in stand-by
In tune stand & push lang: Ga naar de homefrequentie
Push bij opstarten: Servicemenu

 

 


Enkele eigenschappen

  • 400mW uitgangsvermogen
  • LF ingang: 10Hz-10MHz
  • Frequentieraster 25kHz, 500kHz / 1MHz (instelbaar in servicemenu)
  • Standby functie
  • Aansturing coaxrelais (max 250mA)
  • Klein, slechts 55x55mm
  • Ingangsspanning 6-14V (voorkeur zo laag mogelijk)
  • Stroomverbruik 400mA
  • Faseruis -98dBc@10kHz, -117dBc@100kHz, -140dBc@1MHz

Opmerking: De gehele schakeling draait intern op 5V. Wanneer een voedingsspanning wordt aangeboden die hoger ligt dan 7V dan zal het blikje behoorlijk warm kunnen worden. Dit heeft geen invloed op de werking van de schakeling en is normaal gedrag. Het is echter aan te raden om een lagere voedingspanning te gebruiken. Hiervoor kan bijvoorbeeld een step-down converter worden gebruikt.

Downloads