UHF Frontend

Dit UHF frontend geeft ontvangstmogelijkheden voor 70cm, 35cm, 23cm, 13cm banden. De signalen worden geconverteerd naar een gewenste frequentie rond de FM omroepband. Ideaal voor WFM ontvangst. De converter heeft 4 antenne ingangen en kan zowel stand-alone als met de TEF v2 ontvanger worden gebruikt.

Op deze pagina vind je informatie over de stand-alone versie welke je dus op een FM ontvanger naar wens kunt aansluiten.

Opbouw UHF frontend

Elke ingangstrap bevat een high-pass filter gevolgd door een SPF5043Z MMIC versterker, gevolg door een SAW filter (bij 13cm een keramisch filter). De signalen worden daarna aangeboden aan een coaxschakelaar welke wordt aangestuurd vanuit de microprocessor. Daarna wordt het signaal nogmaals versterkt door een SPF5043Z om het gewenste signaalniveau te krijgen voor de mixer.

De local oscillator bevat een ADF4351. Dit is een breedbandige programmeerbare VCO welke een mooie carrier met lage faseruis genereerd. Na versterking wordt dit signaal aangeboden aan de mixer. Het signaal RF-LO wordt daarna versterkt door een AG302 MMIC, en na een niveau correctie door een 100MHz bandpassfilter aangeboden op de uitgangsaansluiting.

 

Opbouw UHF frontend stand alone controller

Het hart van deze controller wordt gevormd door een Atmega328P microcontroller. Bekend van de Arduino Uno. Dit is een simpele 8-bits controller welke voldoende capaciteit heeft om het UHF frontend aan te sturen. In de schakeling zijn level converters opgenomen om de ADF4351 op de juiste spanning aan te sturen. Programmeren gebeurt via de AVR-ISP poort. Je kunt hier bijvoorbeeld een goedkope progrmmer voor gebruiken zoals de USB-ASP. Meer informatie daarover is hier te vinden.

 

Bediening

Frequentie afstemming wordt gedaan met een rotary encoder en bandselectie met een drukknop. De stapgrootte kan worden ingesteld op 10kHz, 25kHz en 100kHz. Dit kun je wijzigen door op de rotary encoder te drukken.

In het menu kun je de gewenste uitgangsfrequentie en de limieten per band instellen. Het menu kan worden benaderd door lang op de rotary encoder te drukken.

 

Opmerking

Indien het uitgangsniveau voor de tuner te sterk is vervang dan R18 en R20 voor een weerstand van 68 ohm en R19 voor een weerstand van 150 ohm.

 

Downloads
Schema controller
Componentenopstelling controller
Gerbers controller
Software controller v1.00
Software controller v1.01

Schema UHF frontend
Componentenopstelling UHF frontend
UHF Frontend gerbers

Klik op onderstaande button om de printen voor het UHF frontend te bestellen:

PCB from PCBWay