70cm upconverter v2

Deze 70cm upconverter kan worden gebruikt om het signaal van een FM broadcast modulator te converteren naar de 70cm amateurband.

Input: 10-20dBm
Output: > 23dBm
Spurious: < -50dBm
Harmonics: < -50dBc
Local oscillator: 340MHz

Opbouw

Het ingangssignaal wordt aangeboden aan een regelbare verzwakker om zo het gewenste conversiesignaal te verkrijgen. Het is belangrijk dat je de converter niet overstuurt. Heb je geen analyser, dan zou je de opgenomen stroom kunnen vergelijken met de output. Mocht de stroom toenemen en de output blijft gelijk, dan zit je op een compressie niveau, zorg dat je hier dus onder blijft.

Nadat het signaal is gemixt met de lokale oscillator wordt het signaal gefilterd door een scherp SAW filter, versterkt, nogmaals gefilterd door een SAW filter en nogmaals versterkt. Uiteindelijk wordt het signaal aangeboden aan de laatste versterkertrap welke is aangepast voor de 70cm band en vervolgens door een lowpass filter aangeboden aan de RF uitgang.

De lokale oscillator bestaat uit een V440MC02 VCO van Alps welke goed surplus verkrijgbaar is. Deze wordt gecontroleerd door een ADF4118 PLL met als referentie een 25MHz TCXO. Tijdens het opstarten worden de registers van de PLL één keer geprogrammeerd door de ATtiny25/45 microcontroller. Programmeren gebeurt via de AVR-ISP poort. Je kunt hier bijvoorbeeld een goedkope programmer voor gebruiken zoals de USB-ASP. Meer informatie daarover is hier te vinden.

De gebruikte boardmanager voor Arduino IDE is:
https://raw.githubusercontent.com/damellis/attiny/ide-1.6.x-boards-manager/package_damellis_attiny_index.json

Het geheel past in een standaard blikje van 74x74x30mm.

Downloads