B3Z 70cm stuurzender v2

De huidige B3Z 70cm WFM zender is al weer een tijdje geleden ontworpen. De afgelopen jaren zijn er nogal wat zaken veranderd. Bepaalde onderdelen zijn nauwelijks meer leverbaar of uit productie en als gevolg van de nodige ervaring die ik de laatste jaren heb opgebouwd heb ik tal van verbeteringen doorgevoerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe ontwerp is opgebouwd rond een VCO. Het is bijzonder lastig geworden om kant en klare VCO’s te vinden voor 70cm. Ze zijn er wel, maar vaak zit je met een minimale order van tientallen exemplaren. Ik kwam bij R.F. elettronica di Rota Franco in Italië een mooie VCO tegen welke nog ruimschoots op voorraad is. Deze heb ik verwerkt in dit ontwerp.

Het PLL is dit keer opgebouwd met een ADF4118 en een TCXO als referentie. De hele schakeling is een stuk rustiger dan het vorige ontwerp, de in-modulatie en in-band faseruis is een stuk lager. Het kantelpunt van het loopfilter zit op 10Hz.

Na de VCO zitten twee trappen, de laatste is schakelbaar via de microprocessor. Gevolgd door een laagdoorlaatfilter.

Aangezien het loopfilter een erg lage kantelfrequentie heeft is het lastig om een betrouwbare lock-detect te verkrijgen vanuit het PLL. Hier is een oplossing voor gevonden. In eerste instantie wordt er gewacht totdat er in ieder geval 1x een lock detect vanuit de PLL wordt doorgegeven naar de microcontroller. Daarna wordt de regelspanning gecontroleerd met behulp van een ADC. Indien er plotseling een te grote afwijking wordt vastgesteld, zal dit een unlock opleveren, waarna de hele cyclus van de lockdetect opnieuw wordt uitgevoerd.

Ook is het mogelijk om een coax-relais aan te sturen. Deze wordt na een lock-detect ingeschakeld, de laatste trap in de B3Z gaat dan 200ms later RF geven.

Korte handleiding

Rotary draaien: Kies gewenste frequentie
Push kort: Nieuwe frequentie bevestigen en afstemmen, of stapgrootte wijzigen naar 1MHz
Push lang: Schakel de zender in standby
In tune stand & push lang: Ga naar de homefrequentie (vanaf software v1.6)
Push bij opstarten: Servicemenu

 

 

 

Enkele eigenschappen

  • 250mW uitgangsvermogen
  • LF ingang: 10Hz-100kHz (lineair)
  • Frequentieraster 25kHz
  • Standby functie
  • Aansturing coaxrelais (max 250mA)
  • Klein, slechts 55x55mm
  • Ingangsspanning 6-14V
  • Stroomverbruik 250mA

Opmerking: De gehele schakeling draait intern op 5V. Wanneer een voedingspanning wordt aangeboden die hoger ligt dan 12V dan zal het blikje behoorlijk warm kunnen worden. Dit heeft geen invloed op de werking van de schakeling en is normaal gedrag

Downloads